Какво е Чип тунинг (REMAP)?

РЕМАП (REMAP) или най-общо чип-тунинг е модифицирането на управлението на двигателя, чрез промяна на програмата за управление на двигателя. Частта “ЧИП” е останала от времената, когато беше нужно да се разпои чипа, който съдържа програмата, да се прочете, да се модифицира програмата и да се запише на нов чип. Такъв тип оптимизация се прилага най-вече при автомобилите произведени преди 2000г. По-точното и модерно название е REMAP.

Как се прави Чип тунинг?

С напредъка на технологиите при модулите за управление на двигателя, има развитие и при начина, по който се прави REMAP или чип тунинг. Вече, програмата от компютъра на колата може да бъде “свалена” без разпояване на чип, просто чрез специален OBD кабел и техника, наричана FLASHER. При някои по-нови автомобили (след 2010г.) все пак се налага сваляне и отваряне на компютъра, поради нуждата да се преодолее защитата от четене и записване. След свалянето на информацията от компютъра, програмата се анализира и променя, като се изчисляват редица важни показатели, така че да се оптимизира процеса на горене и да се запази сигурната и надеждна работа на двигателя.

Как се увеличава мощността?

Всички модерни дизелови и бензинови двигатели имат аванс от мощност, който не се използва. Този аванс е заложен от производителя, тъй като всеки автомобил е конструиран, така че да може да функционира във всяка точка на земното кълбо и при всякакви атмосферни условия (от полярния кръг, до пустините). Друга причина е разликата в горивата, в различните държави. Освен това, за да се покрият все по-стриктните екологични норми и да се получат нужните сертификати, редица производители правят компромиси в режимите на работа на двигателя. Не на последня място, много производители ограничават мощността на двигателите, от маркетингови съображения.

Малко цифри

Например един и същ двигател, който има ресурс например 150 к.с. се предлага във версия 101, 116, 131 и 140 к.с. Обикновенно даже тези цифри не са случайни, това са именно стъпките при данъчното облагане в западна Европа. При покупката на версията 101 к.с., вие всъщност имате двигател 150 к.с., който е софтуерно ограничен. При това положение вие плащате по-нисък данък, но чрез REMAP (чип тунинг) имате възможност да отключите ресурса на вашия двигател.

Oпасен ли е чип тунинг-а за автомобила, какво може да се обърка?

За съжаление, като в почти всяка област на модерния живот, и във областта на REMAP-ването и чип тунинга има фирми и лица, които търсят бърза печалба, без да са положили нужните усилия и да са вложили нужните средства. Те не разбират напълно маханизма на работа на двигателя, и показателите които трябва да се модифицират за оптимизацията на работата му и нямат нужните им скъпа техника и софтуерни продукти. За съжаление проблема не се ограничава до територията на България. Все по-често се срещат автомобили, които са REMAP-нати в чужбина, преди внасянето им в България. При “сваляне” и анализ на програмите, резултатите са силно обезпокоителни. Множество показатели са променени, без да има разбиране точно каква функция имат, и точно с колко трябва да се променят. Много важни показатели не са променени.

Какво ще спечеля?

  • 30% или повече увеличение на мощността (конските сили) в зависимост от Вашето желание и типа автомобил
  • осезаемо увеличение на въртящия момент
  • до 10% икономия на гориво
  • по-чувствителен педал на газта, и по-лесно ускорение и поддържане на скорост при по-ниски обороти